Reisdag 26

6 oktober 2024 - Punta Braccetto, Italië

Vanmorgen zijn we vertrokken vanaf de camping in Catania naar Modica, een magnifieke stad die ligt in Val di Noto. Onderweg zagen we regelmatig de Etna, half in de wolken.

Rond de zevende eeuw voor Christus is Modica ontstaan als Siculische stad met de naam Motyca. De stad is verdeeld in een hoger en een lager deel die met elkaar door trappen verbonden worden. In 1693 werd Modica verwoest door een zware aardbeving en de stad werd daarna in Barokke stijl herbouwd en staat op de werelderfgoed van UNESCO. Het belangrijkste gebouw in het centrum is de door Rosario Gagliardi ontworpen domkerk San Giorgio. Deze dom herbergt relikwieën van Sint Joris.

De kerk die in 1738 werd ingewijd, verrijst boven aan een brede trappartij met driehonderd treden. Binnen vind je schilderingen van Girolamo Alibrandi die ook wel de Rafaël van Sicilië  wordt genoemd. Bijzonder mooi is ook de marmeren Madonna della Neve, zie foto, die in 1511 werd gemaakt en de  aardbeving zonder ernstige schade wist te doorstaan.

Het veelluik op het grote altaar bestaat maar liefst uit tien verschillende stukken en is gemaakt door de lokale schilder Bernardino Nigro.

Heel bijzonder is ook de meridiaan in de vloer van de kerk waar zomers om één uur een zonnestraal door een venster valt, op de meridiaan, en die geeft dan datum, tijd en sterrenbeeld aan. Ik heb twee foto’s gemaakt, één met het ronde raam waardoor het licht op de meridiaan valt en één met het licht op de grond. Omdat het erg warm was vandaag zijn we na dit bezoek op zoek gegaan naar een slaapplaats en zijn we terecht gekomen op camping Baia dei Corali in Punta Braccetto waar we nog even van het zonnetje op het strand hebben genoten.

Vanaf morgen sturen we wat minder berichtjes.

P.S. er staan ook nog twee filmpjes op de logger.

IMG_9802IMG_9817IMG_9849IMG_9857IMG_9879IMG_9885IMG_9886 IMG_9897IMG_9898IMG_9889IMG_9890IMG_9903IMG_9910IMG_9914IMG_9915IMG_9916IMG_9917IMG_9918IMG_9922IMG_9941IMG_9937IMG_9939IMG_9949IMG_9986IMG_9988IMG_0002IMG_0003IMG_0006IMG_0007IMG_0013IMG_0014

1. Jacqueline:
    6 oktober 2024
    In 1 woord: prachtig
  2. Jeannette:
    7 oktober 2024
    En wat een heerlijk weer hebben jullie!! Genieten
  3. Helga:
    7 oktober 2024
    Ja weer indtukwekkend maarja jullie zijn op Sicilia😜😜Nu op naar de volgende stop😜👏👋
  4. Anneke:
    7 oktober 2024
    Heerlijk weertje en prachtige foto’s, jullie hebben alweer heel veel mooie dingen gezien.
    Nu lekker gaan genieten bij zus/schoonzus en zwager. Doe ze maar de groetjes van ons.
  5. Th. Augustinus:
    7 oktober 2024
    Hebben we gedaan, groetjes terug
  6. Hans en Chris:
    7 oktober 2024
    Fijn dat jullie er zijn, allemaal de groeten en veel plezier met elkaar.
  7. Th. Augustinus:
    Oké groetjes van Helga en Giovanni